1. …Să  sărbătorim împreună Luna Mondială a Bibliotecilor Școlare

                                          Octombrie 2020

            Pornind de la ideea titlului am început acum câțiva ani colaborarea cu Asociația Internațională a Bibliotecilor Școlare ( International Association School Library-IASL) cu sediul in Statele Unite ale Americii și ne-am alăturat la mai multe proiecte propuse de ei.

Continuând mesajul IASL “Finding Your Way to Good Health and Well Being” between books, reading, school libraries –  „Găsește o cale să fii sănătos și bine”, între cărți, citind, în bibliotecile școlare, am ales motto-ul școlii noastre pentru această lună de octombrie:

“Toti acei ce au acces la o biblioteca, la cărți, sunt niște inși mai buni decât alții, mai fortificați, iar durerile îi ating mai puțin și nefericirile trec mai repede”- Mircea Eliade, istoric român

Dorind să promovăm activitățile noastre școlare și extrașcolare și să punem în evidență dorința celor mici de a colabora cu biblioteca, dorința de a citi, chiar dacă situația actuală nu ne permite în întregime, ne-am pornit cu mai multe proiecte.

Cu elevii claselor a V-a ne-am înscris la proiectul Digital Bookmarks Exchange Project- Proiect de schimb de semne de carte digitale în parteneriat cu două școli din Europa,

„OS DRAGUTINA LERMANA”, BRESTOVAC, CROAȚIA  http://os-dlermana-brestovac.skole.hr/

și “ BAL BHARATI PUBLIC SCHOOL”  NOIDA, INDIA. La orele de informatică cu ajutorul domnului profesor Gheorghe Botar și cu instrumente furnizate de d-na director prof. Dana Mirela Feneșan, câteva motive tradiționale de pe ie, am editat semne de carte care au fost expediate elevilor școlilor partenere.

În cadrul proiectului „What Peopre are Doing in ISLM?”, „Ce faci în ISLM?”

( Luna Mondială a Bibliotecilor Școlare), am colaborat cu colegii profesori: Mia Chindris, Daniela Brânzei, Lavinia Verdeș, Laura Dragotă, Corina Maxim, Diana Băican, Ionelia Pal-Șerban și cu elevii acestor clase, organizând activități de lectură, jocuri de lectură, realizări de integrame și altele, atât pentru cei din clasă, ci și pentru cei online, după cum urmează mai jos.

Pentru stimularea gustului pentru citit am ales să premiez în Luna Bibliotecilor Școlare cu titlul „CEL MAI FIDEL CITITOR” din anul școlar precedent acei elevi din fiecare clasă care au citit cel mai mult până să intrăm în pandemie.

“Cum să găsim o lectură digitală?”, am demarat proiectul pentru clasele a IV-a, ca să atrag elevii spre a citi în siguranță online, să le arăt că sunt  pagini de internet cu literatura română și literatură universală.

Am reușit să citim poezii online de Mihai Eminescu, D-l Goe- teatru cu textul  integral de I.L.Caragiale și am navigat prin mai multe pagini.

Joc de lectură! Ce este nou în bibliotecă? Integrame -au fost subiectele discutate cu elevii claselor a III-a.  Am reușit să potrivim scriitorii român și internaționali la operele lor printr-un joc de lectură, am rezolvat o integrama literară și am reușit să realizăm una nouă.

S-au prezentat cărți noi intrate în bibliotecă și s-a votat cea mai dorită să fie postată pe pagina lor de Classroom pentru lecturare în cursul vacanței.

Cei mai mici cititori din claselor I și-au pregătit cărțile preferate  “CARTEA MEA PREFERATĂ”, și-au prezentat în fața clasei și pentru cei online, povestind despre carte, despre motivele alegerii făcute.

Am fost selectați de Asociația Internațională a Bibliotecilor Școlară, ca școala care anul acesta a apărut pe pagina lor de facebook cu activitățile noastre.

https://www.facebook.com/InternationalSchoolLibrarians

2. Educația Globală– Global Education Week – Romania-16-20 noiembrie 2020

                                       “ESTE LUMEA NOASTRĂ. SĂ ACȚIONĂM ÎMPREUNĂ!” 

Activități:  Educație ecologică -Împreună salvăm planeta

                 Drepturile copiilor -Îmi cunosc drepturile

                 Educația online -Educație în pandemie 

Profesori: Ionelia Pal-Șerban, Irina Lombrea, Andreica Daciana, Dana Feneșan, Hajnal Marcu

Elevi din clasele : a III-a B, preg. E, a IV-a C1. www.facebook.com/dumitrutautan

https://dumitru-tautan-high-school-library-floresti-cluj.webnode.ro/global-education-week-romania-2020/

fb.watch/1Tr6lFLnSp/

fb.watch/1UHqZ4HvCI/

fb.watch/1Trc3x6duv/

3. În cadrul proiectului “Strămoșii noștri…”   cu ocazia Zilei de 1 decembrie, Ziua Unirii am sărbătorit inedit online cu clasa a IV-a c, prof. Daciana Andreica, prof. Hajnal Marcu. Dna bibliotecara, Monica Morariu, de la Biblioteca Județeană “O. Goga” Cluj- Napoca ne-a invitat în mijlocul ostașilor de la Alba-Iulia 1918.