În fiecare an,in ziua de 22 aprilie,se sărbătorește Ziua Pământului. Pământul ne este casă din prima zi când venim pe lume,ne adaposteste și ne hrănește de mii de ani.Măcar o dată pe an,merită sărbătorit și cum altfel decât respectându-l!Elevii clasei pregatitoare C au sărbătorit cum se cuvine această zi.Bucurați-vă împreună cu noi!Înv Radu Irina

Ca în fiecare an, în 21 martie sărbătorim Ziua Internațională a Poeziei. Încântați de acest moment cultural, care nu întâmplător coincide cu echinocțiul de primăvară, simbolizând renașterea, ieșirea la lumină, triumful forțelor vitale, ne întrebăm: ce este poezia, ce reprezintă ea pentru noi?

Dacă ne uităm în Dicționarul explicativ al limbii române (2009), găsim următoarea definiție: POEZÍE,  Modalitate a literaturii care exprimă mesajul artistic cu ajutorul imaginilor expresive, al unui limbaj concentrat, al afectivității, al rimei, al ritmului etc.; (concr.) creație literară în versuri. ♦ Totalitatea compozițiilor în versuri ale unui poet, ale unui curent literar, ale unui popor etc. 2. Fig. Caracter poetic al unei opere literare, al unui peisaj, al unei situații; farmec, frumusețe, încântare. [Pr.: po-e-] – Din fr. poésie.

Dar cel care vede poezia ca o „patrie de rai”, scriitorul Menachem M. Falek, spune așa:

„Pentru mine, poezia e un prieten în care mă pot încrede. Un prieten căruia îi pot spune ce vreau, ce mă doare, ce mă face să mă bucur. Ea ascultă și nu mă judecă.”

„… Eu cred că poezia e patria de rai în care se pot întâlni oamenii de artă și pot vorbi aceeași limbă, limba emoțiilor, limba sufletului. Asta e țara în care poți găsi adăpost și trăi și singur, dar și împreună cu oameni ca tine.”

TEXT PRELUAT DE PE PAGINA BIBLIOTECII JUDEȚENE “OCTAVIAN GOGA” CLUJ-NAPOCA

“ARC PESTE TIMP”

Cele două generații de copii ale doamnei profesoare Irina Radu, actuala clasa pregătitoare C și clasa a V-a C , prof. diriginte Alin Uifălean au realizat o frumoasă expoziție de mărțișoare prevestind venirea primăverii.
19 februarie 2021-145 de ani de la nașterea sculptorului român,
Constantin Brâncuși

Cine a fost Constantin Brâncuși?

Născut la 19 februarie 1876, în satul Hobiţa (comuna Peştişani) din judeţul Gorj, Constantin Brâncuşi a absolvit Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova în anul 1898 şi în 1902, Şcoala Naţională de Arte Frumoase de la Bucureşti.

În 1907 îşi expune lucrările pentru prima oară la Societe Nationale des Beaux-Arts şi la Salonne d’Automne din Paris, oraş în care se stabileşte, ulterior şi în care încetează din viaţă la data de 16 Martie 1957.

De la Coloana Fără Sfârşit, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor şi Masa Tăcerii, elemente ale Ansamblului Monumental “CaleaEroilor” de la Tg. Jiu şi până la atingerea “esenţei zborului” din seria “Măiestrelor” în bronz şi marmură, creaţia sa întruchipează o adevărată viziune despre lume, rămânând în plastica mondială “modelul necontestat al secolului ce se încheie, ca şi a celui ce urmează”, potrivit volumului “Membrii Academiei Române/1866-2003”.


CLASA PREGĂTITOARE C
                                         PROF.ÎNV.PRIMAR RADU OLGUȚA-IRINA

Organizația “Citim Împreună România” își celebrează, în data de 10 februarie, alături de milioane de oameni, din peste 100 de țări, “Ziua Internațională a Cititului Împreună – ZICI”.

Ediția din acest an se derulează sub genericul „Zici cu lipici: legați împreună prin cititul împreună”, mesajul organizatorilor fiind acela că lectura unește oamenii iar cititul împreună, online și cu voce tare, are puterea de a satisface poate cea mai mare nevoie, cea de conexiune interumană.

Sala profesorală virtuală a liceului nostru a găzduit evenimentul Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI) 2021 cu CIR.
Elevii au participat cu mare bucurie și au citit cu voce tare povești îndrăgite.
#ZICI_cu_lipici_2021

#Citim_impreună

https://read.bookcreator.com/HN0eCygcN8NjjgLswSLs4Z2RTGr1/31CrbF7PQ7SazfNBDb_AOw

Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj-Napoca, filiala Zorilor ne-a invitat și de această dată să sărbătorim împreună. Mulțumim d-nelor bibliotecare, Monica Morariu și Carmen Popa.

Clasa I D

În cadrul parteneriatul cu Școala Gimnazială “Gheorghe Șincai” Florești, elevii clasei a III-a B, coordonați de d-na prof. înv. primar Amelia-Cosmina Uifălean , d-na bibliotecară Monica Morariu de la Biblioteca Județeana “Octavian Goga” și d-na bibliotecară Hajnal Marcu, Liceul Teoretic Dumitru Tăuțan Florești, au citit împreună o poveste pe roluri.

24 ianuarie 2021În această zi cu conotație istorică se implinesc 24 de ani de la trecerea în neființă a domnului învățator DUMITRU TĂUȚAN , patronul spiritual al liceului nostru !

O personalitate marcantă a comunității noastre a adus o contribuție importantă la inființarea și dezvoltarea vieții culturale din acea vreme.”Vorbea frumos cu elevii, era corect în aprecierea cunoștințelor și nu făcea diferențe între elevi dacă sunt români sau țigani, dacă sunt din familii sărace sau bogate, ale unor prieteni sau simplli săteni !”Citat dintr -un manuscris pus la dispoziția liceului de doamna Ariana Gâlgău .

MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

În mediul online, ne-am întâlnit elevii claselor a IV-a B, dna învățătoare Ileana Sopon, prof. bibl. Hajnal Marcu și dna bibliotecară Carmen Popa de la Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj-Napoca, Filiala Zorilor să sărbătorin Mica Unire.

“Unirea adevărată trebuie să reziste în fața tuturor dificultăților fără să se destrame.”
Al. I. Cuza
La mulți ani, România!!!

Sara-Maria Uțiu, clasa I E


Ziua Culturii Naționale este o sărbătoare națională, care are loc anual în România pe 15 ianuarie cu scopul de a promova culturaarta, și efortul academic.

Ziua de 15 ianuarie, a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale, întrucât reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850 – 1889).

În școala noastră s-au desfășurat activități online pentru marcarea evenimentului.

Clasa pregătitoare E, prof. înv. primar Irina Lombrea.

Clasa a III-a A, prof. înv. primar Carmen Șanta și prof. bibl. Hajnal Marcu

Clasa I B, prof. înv. primar Daniela Brânzei și prof. bibl. Hajnal Marcu

În colaborarea cu Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj-Napoca, dna bibliotecară Monica Morariu și elevii clasei a III-a B, prof. înv. primar Ionelia Pal-Șerban, prof. bibl. Hajnal Marcu au marcat cu o activitate deosebită Ziua Culturii.

CLASA PREGĂTITOARE C- ÎNV. RADU OLGUȚA IRINA

CLASA A II-A C- ÎNV.NECHITA ANA

CLASA A II-A D- ÎNV.NEGRESCU GEORGIANA LAURA

Clasa I E, prof.înv. primar Melania-Corina Maxim

Clasa pregătitoarea F, prof.în. primar: Daniela Crișan

Clasa a IV-a C, prof.înv. primar Daciana Andreica

1 decembrie 1918 – 1 decembrie 2020

Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României a dus la constituirea ROMÂNIEI MARI – Alba- Iulia 1 decembrie 1918.

Azi, conducerea Liceului Teoretic “Dumitru Tăuțan” Florești și-a adus omagiul la Monumentul Eroilor depunând coroană de flori.

“Desi suntem mici, am sărbătorit Ziua Națională a României în acordurile Rapsodiei Române a lui George Enescu și am reconstruit, prin decupare și lipire, Coloana Infinitului a lui Constatin Brâncuși, clasa I A” d-na prof. Mia Chindriș

“Am sărbătorit inedit, în mediul online alături de elevii claselor a IV-a C, invitată fiind dna Monica Morariu de la Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj-Napoca și am marcat evenimentul povestind prin quizz toate etapele unirii și am cântat cântece patriotice”- doamnele profesoare Daciana Andreca și Hajnal Marcu.