ZIUA INTERNAȚIONALĂ A POEZIEI, 21 MARTIE 2024

Din anul 1999, pe tot mapamond , 21 martie a fost desemnată Ziua Internațională a Poeziei.

Elevii clasei a V-a B au recitat poezii, au urmărit o scurtă prezentare in limba română și în limba engleză despre ce înseamnă o poezie, ce se poate exprima prin poezie. În finalul activității elevii au primit câteva cuvinte cu ajutorul cărora au compus o poezie. Coord. prof. bibl. Hajnal Marcu

ZIUA CULTURII NATIONALE

Elevii clasei a VI-a B, coordonați de doamnele profesoare Ileana Goșa și Hajnal Marcu au sărbătorit inedit Ziua Culturii Naționale printr-o întâlnire online cu elevii de clasa a VII-a de la Gymnasium No 540 din Saint Petersburg. Printr-un videoclip s-au prezentat, au popularizați activitățile liceului, apoi printr-o prezentare elevii au explicat în limba engleză despre Ziua Culturii și despre viața marelui poet Mihai Eminescu. În încheiere au recitat câteva poezii și am ascultat cântecul sonorizat pe versurile lui Mihai Eminescu.

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în cadrul Proiectului Educațional ,,Talent, Imaginație și Creativitate,, , a avut loc lansarea cărții ,,Povești în versuri recităm și motive tradiționale colorăm,, , scrisă de doamna profesoară de biologie Daniela Marcu. Cartea a fost realizată în colaborare cu elevi din 7 școli, alături de scriitorul Ioan Ciorca care a verificat poveștile copiilor.Elevul Cengeri Paul din clasa a IX-a B a interpretat la vioară câteva lucrări muzicale folclorice iar elevii clasei a V-a C au cântat poezia marelui geniu al poeziei, Mihai Eminescu – ,,O rămâi, rămâi la mine”. 📜📚🎼Prezentarea cărții a fost făcută de doamnele director ale liceului și doamna director a Editurii “Ecou Transilvan”, Nadia Fărcaș. La lansare a participat și scriitorul Ioan Ciorca care le-a vorbit elevilor despre “Biblia în versuri” la care a lucrat 14 ani și cu care a intrat în Cartea Recordurilor.

În cadrul proiectului VIRTUAL CONNECTION AROUND A WORLD, elevii clasei a VII-a C, împreună cu doamna bibliotecară prof. Hajnal MARCU, doamna profesoară de biologie Daniela MARCU și d-na dirigintă prof. Valeria MARCU au desfășurat o activitate dedicată Săptămânii Culturii Naționale, în cadrul căreia elevii din Croația, de la Elementary School Eugena Kvaternik, Gorica și-au prezentat obiceiurile și tradițiile. Elevii școlii noastre l-au omagiat în versuri pe marele poet Mihai Eminescu. La final fiecare și-a cântat imnul de stat și au stabilit și alte activități pentru viitor!

15 ianuarie, Ziua Culturii cu și despre EMINESCU. Liceenii  descoperă  profunzimea versurilor marelui poet.

Coord. prof. Claudia Bartha

LUNA MONDIALĂ A BIBLIOTECILOR ȘCOLARE

Azi, 21 noiembrie 2023, elevii clasei a V-a E, alături de doamna dirigintă prof. Nicoleta Chiorean și prof. bibl. Hajnal Marcu s-au întâlnit cu elevii clasei a VII-a de la HHS School System, Pakistan. Tema proiectului Virtual Connection Around a World :The School Library: My Happy Place where Creativity and Imagination flourish-a fost aplicat prin prezentarea unor cărți preferate și a activităților bibliotecilor școlare.

Biblioteca a fost în centrul atenției (14.11.2023) și în cadrul proiectului ISLM-International School Library Month, a elevilor din clasa a V-a B cu elevi de la Scoala HHS Society Campus Pakistan. Am prezentat cărțile noastre preferate și o scurtă prezentare despre școlile și bibliotecile școlare. Ne-am bucurat să auzim că oriunde în lume biblioteca școlară ocupă un loc central în viața elevilor, prof. Cristina Mureșan, prof. bibl. Hajnal Marcu


În cadrul proiectului VIRTUAL CONNECTION AROUND A WORLD, elevii clasei a V-a C au introdus în tainele cărților și si-au pregătit prezentări în limba engleză colegilor lor din Emiratele Arabe, Școala ChingakhamAbu Dhai, UAE. Prof. Diana Mester și Hajnal Marcu

BIBLIOTECA CU UȘILE DESCHISE!

O ORĂ DE BIOLOGIE-ALTFEL!

Imaginile vorbesc!

ȘCOALA CU SCLIPICI

Am încheiat prima saptamana a Școlii de vară. Unii dintre elevi au participat în anii anteriori la Școala cu sclipici, organizată în colaborare cu Fundația Noi Orizonturi si le-au stârnit curiozitatea colegilor. Doamnele prof. Laura Dragota, Crina Todoran, Dorina Aschilean, Crina Runcan, Marcela Radulescu, Mia Chindris și Marcu Hajnal le-au pregătit activități de lectura și matematica, pictura și modelaj, experimente și jocuri, ieșiri în natură și o vizita la Biblioteca Județeană Octavian Goga – filiala Zorilor. Ne-au ajutat și cele două voluntare: Karina Ursan (VII A) și Daria Felecan (X B).

https://www.facebook.com/100077562189386/posts/306874425241295/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

S-a încheiat Școala de vara de anul acesta. Au fost două săptămâni în care echipa de profesori participanți a urmărit să îi ajute pe elevi să își reamintească literele (cei mai mici) părțile de vorbire, tabla înmulțirii sau ordinea efectuării operațiilor, într-un cadru relaxant și presărat cu multa joaca. Alături de doamnele prof. Laura Dragota, Ioana Dinea, Ionelia Pal- Șerban, Marcela Radulescu, Crina Todoran, Dorina Aschilean, Mia Chindriș și Marcu Hajnal, aprox. 60 de elevi au învățat din poveștile citite bunele maniere, aprecierea pentru părinți și prieteni, generozitatea care te face fericit și curajul de a-ți urma visul. Au creat povesti noi, au pictat cu baloane, au tesut si s-au jucat. Stare de bine la școala de vară!


9 MAI-ZIUA EUROPEI-ZIUA eTWINNING

De ziua Europei, ziua eTwinning, diseminarea proiectelor europene, exemple de bune practici!

Elevii claselor a III-a B, a VI-a C, a IX-a A și B, a X-a.


Elevii claselor IV A, IV C, IV D, IV E au marcat ziua de 9 MAI așa cum au știu ei mai bine. Unii s-au îmbrăcat în culorile sau portul popular al țării reprezentate respectiv Romania,Franta , Ungaria și Polonia, și-au prezentat mâncărurile tradiționale, costumul popular, tradiții și obiceiuri.La multi ani , Europa!

Clasele I și clasa a III-a B au sărbătorit inedit această zi!


GIRLS GO CIRCULAR, UN PROIECT EUROPEAN DESPRE ECONOMIA CIRCULARĂ

Ediția a treia a proiectului european Girls Go Circular, la care au participat peste 12.800 de elevi și profesori din România, s-a desfășurat în perioada noiembrie-decembrie 2022.

Proiectul facilitează și încurajează dobândirea și aprofundarea cunoștințelor despre economia circulară, precum și dezvoltarea competențelor digitale și antreprenoriale.

În acestă ediție au fost implicați peste 20.000 de elevi și profesori din 15 țări din Europa, printre care și 8 eleve ale Liceului Teoretic “Dumitru Tăuțan” Florești, din clasa a IX-a B: Șucan Katherine, Mariș Mirabela, Popa Dalia, Felecan Daria, Covaci Andreea, Chiș Lorena, Iosif Rebeca, Hodoș Claudia. Prin intermediul programului Caleidoscop,  dedicat liceenilor de clasa a IX-a, UiPath Foundation a oferit în acest an școlar, oportunitatea unui număr de 2 elevi ai liceului, din clasa a IX-a B, de a avea acces la diverse activităti educaționale, cât și la o bursă lunară.


Elevii clasei a X-a s-au familiarizat cu tehnicile de baza in acordarea de prim- ajutor, la Centrul Crucea Roșie – Baza de pregătire pentru prim-ajutor și intervenție în situații de urgență Valea Ierii, Cluj.


Multumim pentru frumoasa primire.Aceasta zi o sa ramana in amintirea noastra.
In speranta ca ne vom revedea in curand,va imbratism si va multumim pentru colaborare.
Elena Harja si Ada Irie.


8 Martie în viziunea noastră!

Frunze felicitări realizare de copiii de la cabinetul de sprijin. Prof. sprijin Florea Adriana


ZIUA INTERNAŢIONALĂ A CITITULUI ÎMPREUNĂ-1FEBRUARIE 2023

Tema anului 2023: “UN GLAS, O CARTE, MULTE URECHI”

https://youtu.be/7K5WhDJJSyo


Ziua Culturii Române și Unirea Principatelor Române

                ,,Dacă poporul român dispare şi rămâne o carte a lui Mihai Eminescu, lumea va şti cine au fost românii.” Ideea aparține marelui scriitor Mircea Eliade și poate reprezenta motivul pentru care ziua de 15 ianuarie, data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu,  a fost aleasă Ziua Culturii Naționale,  sărbătoare care are loc anual în România cu scopul de a promova valorile artistice și culturale autohtone. Anul acesta, Ziua Culturii Naționale aniversează 173 de ani de la nașterea ,,poetului nepereche”, personalitate marcantă a secolului al XIX-lea, care a impresionat atât contemporanii săi, cât şi generaţiile următoare prin inteligenţa, cultura de nivel european, bogăţia şi farmecul limbajului său poetic.

                  Activitatea a fost este una omagială, dedicată atât scriitorului Mihai Eminescu, cât și altor două personalități: una emblematică pentru istoria națională, iar cealaltă, de o valoare inestimabilă pentru viața culturală a comunității floreștene și a unității școlare în care ne aflăm. Vorbim, așadar, despre Al. Ioan Cuza, domn al Tării Românești și al Moldovei și despre Dumitru Tăuțan, patronul cultural al instituției în care învățăm. Vă întrebați, cu siguranță, ce legătură poate exista între un domnitor și un învățător, care au viețuit în secole diferite… Ei bine, după cum probabil știți, primul a schimbat cursul istoriei   înfăptuind Mica Unire la 24 ianuarie 1859, în vreme ce al doilea, membru activ al societății culturale ASTRA, a fost decorat pentru faptele sale de arme în cadrul Cruciadei Învățătorilor pentru apărarea Țării Moților și a trecut în neființă 137 de ani mai târziu, la aceeași dată.( 24 ianuarie 1996).

                     Am omagiat cum se cuvine, împletind dorința de cunoaștere cu plăcerea de a ne manifesta artistic, prin cântec, vers, interpretare!

                     A fost un concurs pe teme literare și istorice în care elevii claselor a V-a A; C; D; E de la Liceul Teoretic ,,Dumitru Tăuțan”, grupați în echipajele MIHAI EMINESCU, AL. I. CUZA, MIHAIL KOGĂLNICEANU și DUMITRU TĂUȚAN  prin care si-au dovedit priceperea, inspirați de valoarea incontestabilă a ilustrelor personalități prezentate anterior.

                       Elevii claselor a V-a A și a V-a C au prezentat un moment artistic, aducând în fața publicului momentele semnificative ale basmului eminescian Făt-Frumos din Lacrimă.

Coordonatorii activității: prof. Mihaela Starcz și prof. Diana Meșter

Ziua Culturii a fost sărbătorită și de clasele a V-a A, a II-a C, a II-a B în cadrul bibliotecii liceului. Coordonați profesori; Ella Fertea și Hajnal Marcu

https://youtu.be/tIb2QIBV0cc


Clasele a 9-a și a 10-a de la liceul nostru au mers in excursie la Muzeul Brukenthal, Catedrala Sibiu, la Târgul de Crăciun de la Sibiu, alături de doamna director general, doamnele diriginte și cadrele didactice.A fost o zi minunată, plină de activități frumoase în atmosfera specifică perioadei în care ne aflăm!


Azi, 20 decembrie 2022, la Casino- Centrul de Cultura Urbană au răsunat colinde tradiționale în cadrul Festivalului județean ” Se aude lin spre seară” organizat impecabil și de această dată de Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, Cluj-Napoca ! Felicitări tuturor participanților și organizatorilor!!!😊👏👏👏


BALUL BOBOCILOR!

Una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții noastre este adolescența – o minunată etapă, plină de culoare, cu o energie aproape copleșitoare uneori, plină de creativitate si expansivitate!
Elevii liceului nostru din clasele a 9-a A si B au petrecut momente frumoase la Balul Bobocilor organizat de colegii lor mai mari, doamnele diriginte si celelalte cadre didactice ale școlii!
Invitații serii, Ansamblul de dans popular Șoimii Carpaților le-au oferit un moment superb de dans colegilor lor!
Perechile de Boboci au trecut prin diverse probe, de dans, cultura generala, de dexteritate, dictie, etc.
Aceștia au fost jurizați de doamna director, Dana-Mirela Feneșan,doamna director adjunct Daciana-Maria Andreica, doamna bibliotecar Hajnal Marcu, doamna profesoară de biologie Ana-Maria Petruț și domnul profesor de educație fizică Ioan-Cornel Pereat!
S-au oferit titlurile de Miss, Mister si Miss Popularitate ale liceului!
Toti au fost minunați! Felicitări, dragi elevi!


1 DECEMBRIE-ZIUA ROMÂNIEI

Cu mici și mari am sărbătorit ziua țării noastre, ROMÂNIA!


De data aceasta, elevii claselor a III-a C, a III-a D si a II-a E, coordonati de prof.inv.primar Laura Dragota, Lavinia Verdes si Irina Lombrea au desfasurat activitati cu ocazia Thanksgiving Day. Fun and learning go hand in hand!


Elevii clasei a IV-a D împreună cu dna învățătoare Negrescu Georgiana, au sărbătorit azi 100 de ani de la încoronarea regelui…Aceștia au ascultat Imnul Regal, povestea Regilor României și au realizat desene cu aceștia.


Sâmbata 08 octombrie 2022, de la ora 11.00 în Parcul Poligon s-a desfășurat un frumos eveniment cultural, intitulat “Carnavalul Culturii, organizat de Asociația Hope4Happiness, coordonată de d-na Anca Cristurean în colaborare cu Consiliul Local Florești. Elevii liceului nostru au participat cu diferite momente culturale:

Eleva Goia Adelina din clasa a II-a C, prof. inv. Primar Irina Radu, a prezentat cartea “Prințesele din Pomilandia”

Eleva Brânzoi Raluca din clasa a II-a C, prof. inv.primar Irina Radu a prezentat cartea “TUP”.

Elevul Pălăcean Casian din clasa a III-a B, prof.înv.primar Daniela Brânzei a prezentaT cartea “Jurnalul unui pusti”

Eleva Florea Veronica din clasa a III-a B, coord. Prof.bibl. Marcu Hajnal, a prezentat cartea cu titlul: Războinicul Zuroblasta-creație proprie

Elevii Bud CaSIAN ȘI Bud David, din clasa a III-a B, prof. Marcu Hajnal, au prezentat cartea: O zi de iarna-creație proprie

Elevii clasei a IV-a D împreună cu dna învățătoare Negrescu Georgiana Laura au prezentat publicului Revista scolii ,,Vise din Carpati”

Un echipaj format din Mușina Andreea, Moldovan Vlad și Lepșa Dragoș din clasa a V-a B, coordonați de prof.bibl. Marcu Hajnal a participat și anul acesta la Festivalul-Concurs Național „Cdidei în cărți”, unde au obținut Locul II dintre 94 de concurenți.

Cartea: Războiul care mi-a salvat viata a fost prezentata de acesti copii

Din sânul bibliotecii s-a născut un proiect international eTwinning: Library Festival#SkillsLabs , în urma căruia s-a scos o publicație electronică cu poezii și povești în limba engleză, înregistrată la Biblioteca Națională a României.

Elevele Mușina Andreea din clasa V-a B, împreună cu Matiș Daria din clasa a VI-a C au citit  poezii compuse de ele în limba engleză si au vorbit despre o poveste de aventură create de 11 elevi participanți în acest proiect.


Liceul Teoretic “DUMITRU TĂUȚAN” a marcat “Săptămâna Europeană a Sportului” prin activități specifice promovând sportul și exercițiul fizic ca mijloc de dezvoltare armonioasă și o modalitate de recreere. Astfel ne-am alăturat și noi campaniei #BeActive, inițiată de Comisia Europeană!
Am petrecut o săptămână într-o atmosferă relaxantă cu multă distracție și zâmbete!


Festivitatea de incheiere a anului școlar 2021-2022


Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat luni, 6 iunie 2022, la ceremonia de dezvelire a bustului lui Dumitru Tăuțan, patronul spiritual al Liceului Teoretic „Dumitru Tăuțan” din Florești.Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a binecuvântat bustul lui Dumitru Tăuțan și a oficiat o slujbă de pomenire pentru odihna sufletului patronului spiritual al școlii care îi poartă numele.La eveniment au luat parte elevii și profesorii instituției de învățământ, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj, oficialități locale și județene, precum și alți invitați, în frunte cu inspectorul școlar general al ISJ Cluj, prof. Marinela Marc, și primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu. „Prin această ceremonie, liceul, care a fost înființat la începutul acestui an școlar, capătă identitate, determinându-i pe elevii și cadrele didactice care își desfășoară activitatea în această unitate să se ridice la înălțimea patronului spiritual și să ducă mai departe moștenirea culturală lăsată comunității”, a spus inspectorul școlar general al județului Cluj, prof. Marinela Marc.Evenimentul de la Florești a avut loc în preajma Zilei Învățătorului, în semn de apreciere pentru strădania tuturor cadrelor didactice și ca omagiu adus celui care a fost învățătorul Dumitru Tăuțan.Liceul Teoretic „Dumitru Tăuțan” din Florești este condus de prof. Mirela Dana Feneșan, în calitate de director, și de prof. Daciana-Maria Andreica, în calitate de director-adjunct.Dumitru Tăuțan (1908-1996) a fost învățător, unul dintre cei mai de seamă dascăli din localitatea Florești, îndeplinind și funcția de director între anii 1930-1940. Acesta a desfășurat o bogată activitate culturală în cadrul comunității. În perioada ocupației horthyste a fost învățător la Hășdate, timp de doi ani, după care a fost numit inspector școlar pe zona Turda. Din 1942 a intrat în „Batalionul fix”, cu gradul de sergent, dar având funcția de comandant de pluton, luptând pentru apărarea satelor din zonă (Hășdate, Lita).Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului


Experimente pentru cei mici in Parcul Poligon ! Felicitări doamnei profesoare Monica Halja și elevilor de clasa a IX -a !


Pasiune si talent! Proiect organizat cu ocazia Zilei Copilului!


Un altfel de ora de educație tehnologică!

Copiii de astăzi se pregătesc pentru o lume în continuă schimbare. Ei au nevoia de a învăţa repede dar foarte consistent din tot ceea ce îi înconjoară. De aceea la disciplina de Educaţie Tehnologică şi aplicaţii practice, punem bază în primul rând pe învăţarea unor deprinderi practice. De asemenea ne dorim ca învăţatul experimental să fixeze cunoştiinţe utile pentru întreaga viaţă!
Prof. Lucia Deac


Diseminarea proiectului eTwinning Library Festival#SkillsLabs la clasa a V-a C în cadrul orei de informatică( 24.05.2022) din a cărui colectiv fac parte cinci elevi participanți la proiect: Cosma Nectaria, Matiș Daria, Chindriș Lucian, Șanta Carmen, Hodrea Marc.